• Snelle bezorging
  • Ruime keuze
  • Discreet pakket

Zal een dokter mijn huistest serieus nemen?

Gepubliceerd: datum door Nordictest
Zal een dokter mijn huistest serieus nemen?

Of uw arts een thuistest serieus zal nemen of niet, hangt af van verschillende factoren. Enerzijds hangt het af van wat u test en anderzijds hangt het af van uw symptomen. Wanneer u een besmettelijke ziekte zoals chlamydia of syfilis vermoedt en een positief testresultaat krijgt, zal een arts gespecialiseerd in infectieziekten dit zeker serieus nemen!

Maar als het gaat om ziekten die niet als algemeen risico worden beschouwd, kan uw arts van mening zijn dat aanvullende onderzoeken en behandeling misschien niet nodig zijn. Betekent dit echter dat de arts denkt dat thuistests een doktersconsult kunnen vervangen?

Nee, natuurlijk niet, en daarom kunt u mogelijk de indruk krijgen dat uw arts uw thuistest niet serieus neemt als hij veel vragen stelt die de indruk kunnen wekken dat uw positieve testresultaat niet wordt geaccepteerd.

Er zijn tests die de medische zorg verbeteren

Het is erg belangrijk op te merken dat er tests zijn die de medische zorg verbeteren. Een studie onder patiënten die thuis hun cholesterol meten, toonde aan dat dit leidde tot een betere medicijninname. In dit geval konden artsen duidelijk zien dat patiënten die thuis testten, veel beter waren in het volgen van de voorgeschreven behandeling.

Wat deze soorten tests gemeen hebben met andere thuistests zoals een test op bloed in de ontlasting, een ovulatietest of een CRP-waardetest, is de verantwoordelijkheid. Wanneer u thuis een test uitvoert, neemt u een grotere verantwoordelijkheid voor uw gezondheid en eventuele behandeling die nodig kan zijn. Voor artsen kan dit van grote hulp zijn, of het nu gaat om een zwangerschap of een ziekte.

Bovendien kunnen we zien dat het gezondheidszorgsysteem niet op dezelfde manier wordt overbelast wanneer u thuis een test kunt doen in plaats van te wachten in een lokale kliniek. Dit is iets dat artsen zeer serieus nemen en van groot belang is tijdens pandemieën.


Kritiek van artsen op thuistests

Natuurlijk is er ook kritiek geweest van artsen op thuistests, en misschien is dit waar u aan denkt als u aarzelt om uw testresultaat met uw huisarts of via een online doktersdienst te bespreken.

Onder andere hebben artsen gewaarschuwd voor genetische thuistests die u zelf kunt doen. Dit soort tests is er niet alleen om u te laten zien waar een verre voorouder woonde. Ze geven ook informatie over aanleg voor erfelijke ziekten. Genetische thuistests kunnen ook informatie geven over genen die aanpassingen in de levensstijl vereisen om de ontwikkeling van ziekten te voorkomen.

Artsen hebben kritiek geuit op deze tests en beweren dat ze nutteloos zijn en geen nauwkeurig antwoord geven. Zelfs als de test praktisch aantoont dat er een bepaalde genmutatie is, is veel diepgaander onderzoek nodig om een nauwkeurig antwoord te krijgen op de vraag of dit een verhoogd risico op ziekte betekent.

Dit heeft betrekking op een specifiek type test dat het werk van artsen moeilijker kan maken omdat ze vragen krijgen van mensen die zich zorgen maken na zo'n test. Dit kan echter niet worden vergeleken met de verantwoorde actie om een thuistest te doen voor een seksueel overdraagbare aandoening, gevolgd door een doktersbezoek.


Thuistests worden steeds beter

Artsen zijn zich er ook goed van bewust dat het onderzoek dat aan thuistests ten grondslag ligt, zich blijft ontwikkelen. Veel van de thuistests die eerder als onvoldoende werden beschouwd, zijn verbeterd, zodat ze kunnen worden vertrouwd voor het bevestigen van infecties of ziekten.

Teststrips worden beter en de thuistestkits zijn gemakkelijker correct te gebruiken. Dit betekent dat artsen de testresultaten helemaal niet als irrelevant beschouwen. In sommige gevallen kan mogelijk een aanvullende test worden aangevraagd ter bevestiging, maar de thuistest is een belangrijk hulpmiddel wanneer u een arts raadpleegt voor een diagnose.

Er zijn nu tests die ongelooflijk snelle resultaten opleveren. Het gaat dus niet alleen om het feit dat u als individu nu gemakkelijk zelf een test kunt uitvoeren die voorheen alleen in een laboratorium mogelijk was. U hoeft niet een week te wachten op een antwoord, en dat verandert hoe we de verspreiding van infecties kunnen aanpakken.

Tijdens de COVID-19-pandemie hebben veel artsen zich gerealiseerd dat thuistests van grote hulp waren omdat ze het aantal mensen verminderden dat alleen maar zocht naar bevestiging van de infectie door een arts te raadplegen. Dit gaf meer ruimte aan mensen met ernstigere symptomen die meer behoefte hadden aan de aandacht van een arts dan degenen met milde verkoudheidssymptomen die zichzelf thuis konden behandelen.

Onderzoek en medische zorg zijn belangrijk

Het is ook belangrijk om onderscheid te maken tussen kritiek op het gebruik van tests en de test zelf. Zelfs als artsen het ermee eens kunnen zijn dat thuistests voor verschillende infecties werken en betrouwbare resultaten opleveren, richt de kritiek zich op hoe ze worden gebruikt.

Veel mensen realiseren zich niet dat thuistests niet hetzelfde zijn als een diagnose. Het feit dat u zelf kunt bepalen of u besmet bent, maakt u nog geen arts die met behulp van Google de beste mogelijke behandeling kan vinden. Maar dat is juist wat er vaak gebeurt.

Symptomen kunnen hetzelfde zijn voor verschillende ziekten, en het is belangrijk om een algeheel beeld te hebben van de gezondheidsproblemen die iemand ervaart. Dit is ook iets dat we vaak benadrukken over onze tests. Het klopt dat ze zeer betrouwbare resultaten opleveren, maar ze vervangen geen diagnose en behandelplan van een zorgverlener.

Kritiek op thuistests als diagnose is gerechtvaardigd, en op die manier kunnen we waarschijnlijk zeggen dat artsen dit soort diagnoses nog steeds niet serieus nemen. Maar wanneer u veel symptomen en bezorgdheden heeft over een specifieke infectie, en u heeft ook een thuistest die dit bevestigt, zal de arts dit uiteraard meenemen in zijn analyse en behandelingsaanbevelingen.

Als u veel extra vragen krijgt die de indruk kunnen wekken dat de arts uw thuistest niet serieus neemt, moet u hier blij mee zijn. Dit toont aan dat de arts zijn werk doet en probeert het belangrijke totaalbeeld te krijgen dat essentieel is voor een juiste diagnose en de beste mogelijke behandeling.