• Snelle bezorging
  • Ruime keuze
  • Discreet pakket

Welke rol speelt CRP bij auto-immuunziekten?

Gepubliceerd: datum door Nordictest
Welke rol speelt CRP bij auto-immuunziekten?

In de gezondheidszorg wordt CRP vaak gebruikt als biomarker om ontstekingen in het lichaam te meten. CRP-tests spelen een centrale rol bij de diagnose en behandeling van auto-immuunziekten. De waarde van een CRP-test kan worden beïnvloed door vele verschillende factoren. We zullen nader ingaan op de rol van dit eiwit, hoe het interageert met auto-immuunziekten en hoe de waarde van de test kan bijdragen aan het verbeteren van mogelijke behandelingen.

Wat is CRP?

CRP staat voor C-reactief proteïne. Dit proteïne wordt geproduceerd in de lever en maakt deel uit van de inflammatoire respons van ons lichaam. Het is dus een belangrijke marker voor ontstekingen. CRP-tests worden vaak gebruikt om ontstekingen in het lichaam te detecteren en te volgen.

Aangezien we weten dat de CRP-niveaus stijgen als reactie op ontstekingen, is de CRP-waarde een goede indicator voor de inflammatoire status van het lichaam. Dat is precies wat CRP zo'n betrouwbare marker maakt voor zowel acute als chronische inflammatoire aandoeningen.

Wat zijn auto-immuunziekten?

Een auto-immuunziekte betekent dat het immuunsysteem de eigen eiwitten van het lichaam aanvalt. Tegenwoordig weten we hier veel meer over, maar het gebied is niet eenvoudig. Er zijn veel verschillende factoren die worden beschouwd als bijdragende oorzaken van dit fenomeen.


Sommigen beschrijven dit als de toestand waarin het lichaam zichzelf aanvalt. Er zijn ongeveer 80 verschillende auto-immuunziekten. Toen we keken naar de meest recente informatie van het Karolinska Instituut, waren we een beetje verrast door de voorbeelden die werden genoemd van dit soort ziekten.

Onder de auto-immuunziekten vinden we onder andere:

  • Celiakie (glutenintolerantie)
  • Schildklieraandoeningen
  • Reumatoïde artritis
  • Type 1 diabetes
  • Multipel sclerose

CRP geeft inzicht in de mate van ontsteking

Bij auto-immuunziekten hebben we een abnormale immuunreactie tegen de eigen cellen en weefsels van het lichaam. Wanneer een arts informatie krijgt over de CRP-niveaus, is het gemakkelijker om de ziekteactiviteit en de respons op de behandeling te beoordelen.

Natuurlijk kunnen we CRP niet algemeen gebruiken en dan een diagnose stellen. Het gaat er eerder om het totaalbeeld en de aanwezige symptomen te bekijken. Wanneer er verdenkingen zijn van een bepaald type auto-immuunziekte, kan een verhoogd CRP-niveau deze verdenkingen bevestigen.

Bovendien is het nuttig om de niveaus na het starten van de behandeling te volgen. Dit maakt het mogelijk om te zien wat werkt en wat niet. Vaak wordt CRP gebruikt in combinatie met andere soorten tests, zoals antilichaamtests, om een completer beeld van uw gezondheidstoestand te krijgen.

Dit kunnen ook allergie- en voedselintolerantietests zijn die kunnen worden uitgevoerd om antilichamen tegen vele verschillende stoffen te vinden. Met een compleet beeld wordt het gemakkelijker om verbanden te onderzoeken en een behandelingsmethode te vinden die het meeste effect voor u zal hebben.

Aanpassing van behandeling en medicatie

Een belangrijk gevolg van het controleren van de CRP-niveaus is dat op deze manier de behandeling en medicatie kunnen worden aangepast. Met regelmatige tests kunnen we zien of een bepaalde medicamenteuze behandeling werkt zoals verwacht.

Dit is erg nuttig, of u nu een traditionele behandeling krijgt of zich tot alternatieve therapeuten wendt. Het mooie is dat u met onze CRP-test de mogelijkheid heeft om de test zelf te bestellen en vervolgens de informatie te delen met de zorgverlener van uw keuze.

U krijgt dus zwart op wit te zien of de door u gekozen behandelingsmethode concrete resultaten oplevert. Dit is zeer interessant, zowel voor u als voor degenen tot wie u zich richt voor behandeling en medicatie.


CRP in termen van prognose

Het is ook interessant op te merken dat hoge CRP-niveaus in verband zijn gebracht met een slechtere prognose voor bepaalde soorten auto-immuunziekten. Dit kan een verhoogd risico op complicaties betekenen of een snellere progressie van de ziekte.

Daarom wordt CRP vaak ook beschouwd als een prognosemarker. Artsen en andere zorgverleners kunnen met deze informatie patiënten identificeren die mogelijk een intensievere behandeling nodig hebben.

Bovendien kunnen ze vroegtijdige risico's identificeren en de patiënt betere monitoring bieden. Dit is van onschatbare waarde als het gaat om auto-immuunziekten die op de juiste manier en op tijd moeten worden behandeld om te voorkomen dat de patiënt zichzelf niet meer kan redden.

Er zijn beperkingen met CRP

CRP-tests zijn een fantastisch hulpmiddel, maar ze hebben hun beperkingen. Het is belangrijk om te weten dat de test niet specifiek is voor een bepaalde ziekte. Bovendien kan ontsteking in het lichaam worden veroorzaakt door andere inflammatoire aandoeningen zoals infecties of emotioneel trauma.

Als u bijvoorbeeld een gonorroe-test doet en een positief resultaat krijgt en tegelijkertijd een verhoogd CRP-niveau ziet, kan er een correlatie zijn. Maar niet met zekerheid. Het vereist een professionele zorgverlener die uw symptomen kan beoordelen en begrijpt hoe de test samen met andere tests moet worden gebruikt om u een juiste diagnose en prognose te geven.

Nog iets om in gedachten te houden is dat er eigenlijk auto-immuunziekten zijn zoals systemische lupus erythematosus die lage CRP-niveaus kunnen hebben, zelfs tijdens actieve fasen. Kennis en ervaring zijn dus nodig om de testresultaten correct te begrijpen.

Een goede biomarker voor diagnose en behandeling

Samengevat kunnen we zeggen dat CRP een waardevolle biomarker is die kan worden gebruikt voor diagnose, behandeling en prognose.

Het is echter noodzakelijk om CRP te gebruiken in combinatie met andere klinische beoordelingen en laboratoriumtests om het beste resultaat van de behandeling te verkrijgen. Maar we kunnen met zekerheid zeggen dat CRP-tests een belangrijke rol spelen in effectieve behandelstrategieën voor mensen met auto-immuunziekten.