• Snelle bezorging
  • Ruime keuze
  • Discreet pakket

10 voordelen van het testen van zichzelf thuis

Gepubliceerd: datum door Nordictest
10 voordelen van het testen van zichzelf thuis

Voor velen is het vanzelfsprekend om thuis te testen op griep of seksueel overdraagbare aandoeningen. Waarom een afspraak maken en in een wachtkamer zitten met mensen die mogelijk meer infecties kunnen verspreiden, wanneer je jezelf in alle rust thuis kunt testen?

Er zijn veel voordelen verbonden aan thuis testen op infecties. Hier zullen we kijken naar 10 belangrijke punten die hebben geleid tot een groeiende trend van mensen die zich thuis laten testen op herpes, keelontsteking en bloed in de ontlasting.

10 voordelen van thuistests:

1. Thuistests zijn handig

Als je jezelf kunt testen wanneer het jou uitkomt, in de veilige omgeving van je eigen huis, is dat een groot voordeel. Je hoeft geen haast te maken om naar een medische instelling te gaan. Als je symptomen hebt die het moeilijk maken om het huis te verlaten, is het prettig om de reis naar een kliniek te vermijden.

Bovendien verklein je het risico om andere infecties op te lopen wanneer je in een wachtkamer zit met anderen die voor verschillende gezondheidsproblemen zijn gekomen. Dit kan net zo belangrijk zijn als thuisblijven wanneer je je niet lekker voelt.

2. Privacy is goud waard

Niet iedereen wil zijn persoonlijke gezondheid bespreken met anderen, zeker niet als je niet zeker weet of het daadwerkelijk gaat om de infectie die je vermoedt. Zodra je een thuistest hebt afgenomen die positieve resultaten laat zien, voelt het iets gemakkelijker om de zaak door te verwijzen naar de juiste arts.

Je kunt de test discreet in je brievenbus ontvangen in een envelop die absoluut niet onthult waar het om gaat. Als je vooral bezorgd bent over mogelijke besmetting, is deze privacy enorm belangrijk en een groot voordeel van thuistests.

3. Vroege detectie staat gelijk aan vroege behandeling

Als je weet dat je mogelijk besmet bent en je zo snel mogelijk laat testen, kun je een ziekte vroeg opsporen. Dit is belangrijk. Het is cruciaal voor verschillende aandoeningen zoals diabetes, hoge cholesterol en seksueel overdraagbare aandoeningen.

Vroege detectie betekent ook vroege behandeling. Als het om een ziekte gaat die overdraagbaar is naar anderen, ben je er ook van op de hoogte. Je kunt voorzichtig zijn in je dagelijkse leven en risico's vermijden.

Opmerking: vroege behandeling kan ook de kans op een sneller herstel vergroten, afhankelijk van het type infectie en de beschikbare behandelingen.


4. Thuistests zijn gebruiksvriendelijk

Een ander groot voordeel van thuistests is dat ze zijn ontworpen om gemakkelijk te gebruiken te zijn. Ze worden geleverd met duidelijke instructies. Je ontvangt alle benodigde onderdelen en het zou fysiek niet moeilijk moeten zijn om de test af te nemen.

Dankzij dit kunnen maar weinig mensen geen thuistest zelf uitvoeren. Als je je een beetje nerveus voelt, is er misschien iemand aan wie je de resultaten kunt laten zien. Jullie kunnen dan samen naar de testresultaten kijken om er zeker van te zijn dat de resultaten als betrouwbaar kunnen worden beschouwd op basis van hoe je de test hebt uitgevoerd.

5. Je bespaart tijd met thuistests

Het kan veel tijd kosten om een afspraak te maken bij een arts. Bovendien moet je in de wacht staan als je geen andere boekingsmethoden beschikbaar hebt, en vervolgens moet je naar de kliniek reizen. Eenmaal daar kan er vertraging zijn en extra wachttijd.
Het testen op een ziekte in een medische instelling kan heel goed betekenen dat je een halve werkdag mist. Als je geen symptomen hebt en het gaat niet om een acute aandoening, kun je tijd besparen door de test thuis te doen wanneer het jou uitkomt.

6. Minder angst

Het is vrij gebruikelijk om angst te ervaren voordat je een arts bezoekt of een test in een kliniek laat doen. Dit kan leiden tot gevoelens van stress. Als je echter kunt beginnen met een eenvoudige thuistest, kun je angst en stress vermijden.

Het kan blijken dat je helemaal niet besmet bent, wat geweldig is omdat je dan de angst en stress vermijdt om naar een arts te gaan voor dezelfde informatie!

7. Kostenbesparend

Tests bij een arts kunnen duur zijn. Over het algemeen is testen op seksueel overdraagbare aandoeningen die onder de wet op de infectiebescherming vallen gratis. Maar andere tests zijn dat niet. Een thuistest bestellen kan veel goedkoper zijn, rekening houdend met je werktijd en de reis naar de kliniek.

8. Ideaal voor regelmatige monitoring

Er zijn gezondheidstoestanden die regelmatige tests en voortdurende monitoring vereisen. Met goede thuistests kun je dit thuis regelen. Je vermijdt het gedoe van het maken van afspraken en het reizen naar een kliniek. Met de thuistest zie je bijvoorbeeld meteen hoe het staat met je bloedsuikerspiegel.

9. Gemakkelijk verkrijgbaar

Als je op een plek woont waar lokaal testen niet eenvoudig is of waar slechts een beperkte selectie van producten beschikbaar is bij de apotheek, zijn online thuistests een goede oplossing. Ze zijn gemakkelijk verkrijgbaar en worden rechtstreeks bij je thuis afgeleverd in je brievenbus.

10. Jij hebt de controle over je gezondheid

Wat vaak wordt benadrukt, is dat thuistests ideaal zijn voor mensen die zelf de controle over hun gezondheid willen hebben. Als je actief wilt zijn in zowel preventie als behandeling van gezondheidsproblemen, zijn thuistests een groot voordeel.Er zijn dus belangrijke voordelen verbonden aan thuistests, maar laten we herhalen dat ze geen vervanging zijn voor een diagnose door een arts als het gaat om ernstigere gezondheidsproblemen. Bovendien moeten alle tests worden gevolgd door overleg met een geschikte zorgverlener.