• Snelle bezorging
  • Ruime keuze
  • Discreet pakket

Wat heeft het zuurstofgehalte in je huis te maken met je gezondheid?

Gepubliceerd: datum door Nordictest
Wat heeft het zuurstofgehalte in je huis te maken met je gezondheid?

Steeds meer mensen beseffen dat de kwaliteit van de binnenlucht direct verband houdt met de gezondheid en energieniveaus. Tegenwoordig weten we hoe belangrijk het is om lucht te hebben die vrij is van gifstoffen en stoffen die kunnen irriteren en ziekten kunnen veroorzaken. Als je denkt dat je veilig bent voor vervuiling omdat je binnenshuis bent, denk dan nog eens na. Het feit is dat de binnenlucht veel slechter kan zijn dan de buitenlucht.

De binnenlucht kan gezondheidsproblemen veroorzaken

Als je constant last hebt van een verstopte neus of jeuk op verschillende plaatsen van je lichaam, kan dat te wijten zijn aan vervuilende stoffen in je huis. Een eenvoudige allergietest kan je laten zien of je allergisch bent voor schimmel, wat erop kan wijzen dat het tijd is om te kijken waar de schimmel zich bevindt. Is het thuis of op het werk?

Het Amerikaanse EPA (Environmental Protection Agency) heeft gewaarschuwd dat de binnenlucht veel verschillende soorten gifstoffen kan bevatten, die ervoor kunnen zorgen dat we allergieën ontwikkelen of ziek worden.

Als je een zuurstofverzadigingstest gebruikt en een slechte waarde krijgt, kan dit absoluut te maken hebben met verontreinigende stoffen in de lucht die je inademt in je huis. Gifstoffen kunnen de enzymen blokkeren die nodig zijn om zuurstof door het lichaam te laten opnemen en gebruiken.

Een groot verschil tussen de slimme huizen van vandaag en oudere huizen met tocht door niet-afdichtende ramen en deuren is dat we niet zoveel buitenlucht binnen krijgen. Als er bronnen van luchtvervuiling zijn, zullen deze ons veel meer beïnvloeden dan in oudere, minder goed geïsoleerde huizen.


Laten we eens kijken naar enkele gezondheidsproblemen die samenhangen met een slechte binnenluchtkwaliteit:

Allergieën en astma – In huizen met hoge niveaus van pollen, schimmel, kakkerlakken en huisstofmijt kunnen zowel kinderen als volwassenen allergieën en astma ontwikkelen.

  • Extreme vermoeidheid – Dit kan worden veroorzaakt door te veel koolmonoxide (CO) in de lucht in huis. Koolmonoxide komt vrij uit houtkachels, verwarmingstoestellen en sommige apparaten. Het gas heeft geen kleur of geur, maar als het ons lichaam binnendringt, blokkeert het de beweging van zuurstof.
  • Constante verstopte neus en kortademigheid – Stikstofoxide-emissies van aardgas en kerosine in huis kunnen de slijmvliezen van de neus, evenals ogen en keel irriteren. Hoge concentraties van dit geurloze gas kunnen leiden tot kortademigheid.
  • Longkanker – Na roken is radon in huis de op één na meest voorkomende oorzaak van longkanker. Roken in combinatie met radonblootstelling betekent een veel hoger risico om te sterven aan longkanker.
  • Hoesten en huiduitslag – Dit kan worden veroorzaakt door hoge niveaus van formaldehyde die in lijm in meubels, tapijten, multiplex en gordijnen worden aangetroffen. Inademing van formaldehyde kan leiden tot hoesten en huiduitslag. Hoofdpijn en irritatie van ogen en neus kunnen ook worden veroorzaakt door blootstelling aan formaldehyde.

De lijst kan lang zijn met voorbeelden van chemicaliën die vaak in huizen worden aangetroffen, zoals in schoonmaakmiddelen. Wanneer we worden blootgesteld aan te hoge niveaus, kan dit gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Er zijn zelfs pesticiden die kanker kunnen veroorzaken.

Is het de binnenlucht of iets anders?

Aangezien vervuilde binnenlucht veel verschillende soorten symptomen en gezondheidsproblemen kan veroorzaken, is het natuurlijk gemakkelijk om in de war te raken en niet precies te weten wat wat is. Maar als we denken aan een aanhoudende verstopte neus die niet weggaat, is het zeer waarschijnlijk dat het een allergie of gevoeligheid is en geen verkoudheidsvirus.

Je kunt natuurlijk altijd een gezondheidstest bestellen om uit te sluiten dat het een tekort aan vitamines of mineralen is, als je dat vermoedt. Maar het is ook mogelijk om de binnenlucht te testen en maatregelen te nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Enkele tips om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren:

Verbeter de ventilatie

Het is belangrijk om te ventileren. Frisse lucht komt van buiten. Het is waar dat het misschien niet volledig schoon is, maar het bevat veel zuurstof die je nodig hebt. Open ramen en deuren wanneer mogelijk om te profiteren van natuurlijke ventilatie.

In keukens en badkamers is het slim om afzuigventilatoren te hebben. Deze verwijderen verontreinigende stoffen direct uit de kamers, zodat ze niet verder in je huis circuleren.

Luchtzuiveraars

Tegenwoordig zijn er veel modellen om uit te kiezen en het is zelden dat men spijt heeft van het hebben van een luchtzuiveraar. Je kunt pollen, bacteriën en virussen uit de binnenlucht verwijderen met krachtige modellen. De beste varianten werken met HEPA-filters die zeer kleine deeltjes verwijderen, waaronder huisstofmijt en tabaksrook!

Overweeg ook het gebruik van luchtzuiveraars met actieve kool die geuren en vluchtige organische stoffen (VOS) kunnen verwijderen. Vergeet niet om regelmatig de filters in luchtzuiveraars en andere ventilatiesystemen in je huis te vervangen.


Verminder vervuilingsbronnen

Rook op het balkon en gebruik geurkaarsen, open haarden en wierook met mate. Dit kan het aantal deeltjes in de binnenlucht verminderen die irriterend kunnen zijn en gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Je moet ook overwegen welk type schoonmaakmiddelen je gebruikt bij het schoonmaken. Aërosolsprays en verven moeten niet giftig zijn en bij voorkeur zonder parfum als dat mogelijk is.

Profiteer van de kracht van planten

Als je planten in je huis hebt, heb je eigenlijk een vorm van natuurlijke luchtzuiveraar. Hoe effectief dit is, kan worden besproken, maar er zijn studies die aantonen dat planten bepaalde verontreinigende stoffen kunnen absorberen. Ze produceren ook zuurstof en zijn mooi om naar te kijken.

Houd alles schoon!

Regelmatig schoonmaken is ook belangrijk. Als je huisstofmijten kunt verwijderen die in stof aanwezig zijn voordat ze niveaus bereiken die mensen ziek maken, is dat goed. Een schoonmaakschema kan nuttig zijn en soms is het misschien geen slecht idee om hulp in te roepen van een professioneel schoonmaakbedrijf dat plekken bereikt die je normaal gesproken niet zo vaak schoonmaakt, zoals de bovenkant van de keukenkasten.