• Snelle bezorging
 • Ruime keuze
 • Discreet pakket

Optimale intieme gezondheid: hoe de pH -balans in conditie te houden

Gepubliceerd: datum door Nordictest
Optimale intieme gezondheid: hoe de pH -balans in conditie te houden

Jeuk, branderigheid en onaangename geur in het intieme gebied zijn veelvoorkomende problemen die vaak hun oorsprong vinden in een verstoorde bacteriële balans. Hoewel deze aandoening niet gevaarlijk is, kan het buitengewoon vervelend zijn. In dit artikel zullen we de belangrijkheid van de vaginale pH verkennen en onze beste tips delen om de balans van uw intieme gezondheid te behouden.

Wat betekent vaginale pH?

De omgeving van de vagina is van nature zuur, en deze zure pH-waarde is een essentieel onderdeel van haar lokale immuunsysteem. Een zure omgeving in de vagina bemoeilijkt de overleving en voortplanting van schadelijke bacteriën en schimmels.

Tijdens de vruchtbare periode bij vrouwen is de vaginale pH het laagst. Het ligt meestal tussen 3,8 en 4,5, maar kan tijdens de menstruatiecyclus licht variëren. Tijdens de menstruatie stijgt de vaginale pH licht omdat menstruatiebloed zwak basisch is (met een pH boven 7). Daarnaast kan de pH-waarde toenemen vóór de puberteit en na de menopauze.

Als de lactobacillen afnemen, neemt ook de productie van melkzuur af, wat resulteert in hogere pH-waarden en schadelijke bacteriën bevordert. Dit leidt tot verdere onbalans in de bacteriële flora en pH-waarde.

Factoren die de vaginale pH kunnen verhogen, zijn onder andere:

 • Lage oestrogeenspiegels, die kunnen optreden na de menopauze of vóór de puberteit.
 • Menstruatiebloed, dat licht basisch is met een pH van 7,4.
 • Ongeschermde seks, omdat sperma basisch is en de vaginale pH kan verhogen.
 • Antibioticabehandeling, die zowel schadelijke als nuttige bacteriën kan verstoren, wat kan leiden tot onbalans in de bacteriële flora.
 • Bacteriële vaginose, een aandoening van de bacteriële flora.

Mogelijke tekenen van een verstoorde vaginale pH:

Een verstoorde vaginale pH kan ongemak veroorzaken en symptomen zoals:

 • Een onaangename geur in het intieme gebied (de geur kan lijken op bedorven vis).
 • Ongewone grijze, witte of groene afscheiding.
 • Jeuk.
 • Een branderig gevoel of pijn bij het plassen.
 • Een toename van de hoeveelheid vaginale afscheiding.

Het is echter belangrijk op te merken dat de pH-waarde niet altijd verandert bij een verstoorde bacteriële flora. Zo kan een vaginale schimmelinfectie optreden zonder verhoogde pH-waarde.

5 tips om de juiste pH-waarde in uw intieme gebied te behouden:

 1. Gebruik altijd bescherming bij geslachtsgemeenschap, vooral als u meerdere partners heeft. Zorg er ook voor dat het glijmiddel een lage pH-waarde heeft.
 2. Vervang regelmatig uw maandverband of tampons tijdens de menstruatie. Tampons moeten minstens om de acht uur worden vervangen, bij voorkeur vaker.
 3. Draag luchtige kleding en ondergoed, omdat lactobacillen zuurstof nodig hebben om te overleven.
 4. Vermijd vaginale douches, omdat ze het natuurlijke reinigingsproces kunnen verstoren en onbalans in de bacteriële flora kunnen veroorzaken.
 5. Doe niet te veel met het reinigen van uw intieme gebied. Een eenvoudige dagelijkse wasbeurt met lauw water, eventueel intieme zeep of een milde zeep met een lage pH-waarde is meer dan voldoende.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kunt u bijdragen aan het behouden van de juiste pH-balans en het bevorderen van een gezonde intieme gezondheid.

Nordictest biedt pH-tests aan:

Als u uw vaginale pH wilt controleren, kunt u eenvoudig pH-tests kopen bij Nordictest. Deze tests kunnen u helpen uw intieme gezondheid te monitoren en indien nodig maatregelen te nemen om de juiste pH-balans te behouden. Het is een handige manier om de controle over uw vaginale gezondheid te nemen.

Koop de vaginale pH-test - Snelle thuistest