Hoe vaak komt het voor bij nep -test antwoorden?
Gepubliceerd: datum door NordictestHet risico op een foutief testresultaat is vrij klein, zolang je de test op de juiste manier en niet te vroeg uitvoert. Het is ook belangrijk te begrijpen dat thuistests aanzienlijk kunnen variëren in betrouwbaarheid.
Wanneer je een keeltest bij ons afneemt, is deze voor 99% betrouwbaar, terwijl een herpestest een betrouwbaarheid van 98% kan hebben. We zorgen er altijd voor om de betrouwbaarheid van elke test aan te geven, zodat je dit van tevoren weet.
Het is ook belangrijk dat je begrijpt welke rol je speelt bij het verkrijgen van een testresultaat waarop je kunt vertrouwen. Als je je wilt laten testen op een seksueel overdraagbare aandoening zoals chlamydia, moet je begrijpen dat het minstens 7 dagen duurt nadat je besmet bent voordat de chlamydiabacterie voldoende ontwikkeld is om te worden gedetecteerd.
Je kunt een chlamydia-testpakket kiezen dat meerdere tests bevat, zodat je opnieuw kunt testen als je merkt dat de eerste test te vroeg is uitgevoerd. Onze chlamydiatests, evenals onze herpestest, hebben een betrouwbaarheid van minstens 98%. Het risico op een foutief testresultaat is dus zeer klein.
Enkele belangrijke overwegingen
Een belangrijke factor die van invloed zal zijn op de testresultaten, is hoe goed je de test uitvoert. Als het gaat om tests voor chlamydia en gonorroe, waarbij je vaginale monsters moet verzamelen of urinetests moet uitvoeren, is er altijd de vraag of je dit op de juiste manier doet.
Het is niet zoals wanneer je bloed in de ontlasting hebt en een monster naar een laboratorium stuurt dat contact met je kan opnemen als er iets niet klopt. Als je zelf monsters moet nemen, is het uitermate belangrijk om te begrijpen hoe je dit correct moet doen.
Er zijn artsen die beweren dat onjuiste hantering van thuistests heel goed kan leiden tot foutief positieve testresultaten. Met andere woorden, je kunt het antwoord krijgen dat je besmet bent terwijl dat niet het geval is. Het ergste is natuurlijk om een foutief negatief resultaat te krijgen en niet te weten dat je eigenlijk behandeling nodig hebt en een gezonde benadering van intimiteit met je partner.
Thuistests en tests die naar een laboratorium worden gestuurd
Er zijn verschillende soorten thuistests. Sommige geven binnen tien minuten thuis resultaten, terwijl andere naar een laboratorium moeten worden gestuurd, zoals onze tests voor signaalstoffen.
Als we kijken naar studies over de betrouwbaarheid van thuistests in vergelijking met tests die naar een laboratorium worden gestuurd, blijkt dat de laboratoriummethode iets betrouwbaarder kan zijn. Dat betekent echter niet dat alle thuistests altijd slechter zijn dan tests in een laboratorium.
Dit hangt grotendeels af van wat wordt getest en opnieuw van hoe het wordt gedaan. Als je onze instructies volgt, krijg je de betrouwbaarheid die we aangeven voor de specifieke test. Als je symptomen hebt, is het ook belangrijk om een positief testresultaat te bevestigen met een medisch consult.
Valse positieve resultaten met thuistests
Er zijn problemen met alle soorten valse testresultaten, en we moeten ons ervan bewust zijn dat niet alleen thuistests een onjuist resultaat kunnen opleveren. Als je een vals positief resultaat krijgt, kan dit onnodige stress en angst veroorzaken.
Zelfs als het positieve resultaat juist is, kan het je angstig maken. Bovendien kunnen valse testresultaten problemen veroorzaken in relaties. Je kunt gedwongen worden je partner te vragen zich te laten testen of mensen te informeren met wie je liever niet praat. Als dit allemaal onnodig gebeurt, is het natuurlijk begrijpelijk dat je boos wordt.
Bovendien kunnen sommige ziekten onmiddellijke behandeling vereisen. Een vals positief resultaat kan dus betekenen dat je begint met een medische behandeling die je niet nodig hebt. Daarom vinden wij het erg belangrijk om een deskundige arts te raadplegen voordat je met welke vorm van behandeling dan ook begint.
Als je geen symptomen hebt, kun je ervoor kiezen om de test opnieuw te doen of een afspraak te maken voor een laboratoriumtest. Zoals ik al zei, raadpleeg eerst een arts. Zelfs als je geen symptomen hebt, is er altijd het risico dat je een infectie draagt, dus het is extra belangrijk om ervoor te zorgen dat het testresultaat correct is.
Valse negatieve resultaten met thuistests
Een vals negatief resultaat kan een opluchting lijken als je niet vermoedt dat het fout is. Maar als je symptomen hebt en een negatief resultaat krijgt, kan dat vreemd lijken. Het is hierbij zeer belangrijk om te begrijpen dat je mogelijk de verkeerde test hebt uitgevoerd.
Verschillende ziekten kunnen vergelijkbare symptomen hebben. In dit geval kan het nuttig zijn voor je arts om te weten dat je al een bepaalde ziekte hebt uitgesloten met je thuistest. Maar begrijp tegelijkertijd dat als je de test niet correct hebt uitgevoerd, het resultaat mogelijk niet juist is.
Een van de grootste problemen met vals negatieve testresultaten is dat ze kunnen leiden tot de verspreiding van de infectie zonder dat je het weet. Bovendien krijg je mogelijk niet de behandeling die je nodig hebt, zelfs als je geen symptomen hebt.
Er zijn ziekten zoals HIV die vroegtijdige diagnose vereisen om ernstigere aandoeningen te voorkomen. Dit is belangrijk om te onthouden. Als je zwanger bent en een seksueel overdraagbare aandoening vermoedt, is het ook belangrijk te weten dat een onopgemerkte ziekte kan worden overgedragen aan je baby, wat vroeggeboorte en een zeer laag geboortegewicht voor de baby kan veroorzaken.
Dit zijn zeer belangrijke overwegingen, dus als je een thuistest doet, zorg er dan voor dat je bewust bent van de risico's van onjuiste testresultaten. Geen enkele test is 100% betrouwbaar, maar de onze komen er behoorlijk dichtbij. Zorg er gewoon voor dat je op het juiste moment en op de juiste manier test en raadpleeg altijd een arts als je symptomen hebt of als je je afvraagt wat te doen als je een infectie zonder symptomen draagt.