• Snelle bezorging
  • Ruime keuze
  • Discreet pakket

Samen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) aanpakken - Een gids voor stellen

Gepubliceerd: datum door Nordictest
Samen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) aanpakken - Een gids voor stellen

Getroffen worden door een seksueel overdraagbare aandoening (soa) in een relatie is niet altijd gemakkelijk. Tegenwoordig kunnen infecties zoals herpes op verschillende manieren worden overgedragen. Het gaat niet alleen om seksuele relaties en dus zijn soa's niet per se een teken van ontrouw.

Feit is dat een soa die een van jullie of beiden heeft, kan bijdragen aan een sterkere relatie. Samen kunnen jullie maatregelen nemen die leiden tot verlichting van symptomen en misschien zelfs tot volledige eliminatie. Bovendien kunnen jullie in jullie relatie elkaar mentale steun bieden en een ruimte creëren waarin het oké is om openlijk over de soa te praten.

Laten we eens kijken hoe jullie als stel samen een soa kunnen aanpakken. Hier zijn enkele van de belangrijkste stappen om rekening mee te houden.

Bevestig dat het echt om een soa gaat

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten soa's. De symptomen kunnen vergelijkbaar zijn, dus het wordt aanbevolen om herpes, chlamydia of gonorroe niet te diagnosticeren zonder eerst een test te doen. Doe een thuistest en raadpleeg een verpleegkundige of arts die gespecialiseerd is in dit soort aandoeningen.

Het is pas wanneer jullie zeker weten om welke infectie het gaat, dat jullie de volgende stap kunnen zetten, namelijk begrijpen waarmee jullie echt te maken hebben.


Begrijp de aandoening om deze op de juiste manier aan te pakken

In plaats van in paniek te raken en het onderwerp te bespreken, is het nu tijd om de aandoening te begrijpen. Begin met het verzamelen van informatie over de ziekte. Als jullie beiden getroffen zijn, kunnen jullie samen informatieve video's bekijken en andere materialen delen die uitleggen wat de infectie is en hoe deze jullie leven samen kan beïnvloeden.

Het is belangrijk om dingen te begrijpen zoals:

  • Hoe en wanneer de infectie kan worden overgedragen
  • Symptomen
  • Behandelingsopties
  • Preventieve maatregelen

Zorg ervoor dat jullie informatie krijgen van betrouwbare bronnen. Misschien willen jullie ook een telefonische afspraak maken met een online arts die jullie vragen kan beantwoorden en verdere begeleiding kan bieden.

Plan een adviesgesprek in

Jullie kunnen een afspraak maken met een arts of een andere zorgverlener in een gezondheidscentrum of online, zoals eerder vermeld. Tijdens zo'n gesprek kunnen jullie gepersonaliseerd advies krijgen voor jullie specifieke situatie.

Vaak is een eenvoudige thuistest voldoende om een infectie te diagnosticeren. Soms zijn echter meer tests nodig, vooral als de soa verband houdt met andere belangrijke gezondheidsproblemen die moeten worden gecontroleerd.

Als stel willen jullie ook ervoor zorgen dat jullie elkaars gezondheid niet verslechteren. Dit is vooral belangrijk als slechts een van jullie de infectie heeft. In dat geval is het belangrijk om de situatie correct aan te pakken om te voorkomen dat de infectie wordt overgedragen aan de partner die deze niet heeft.

Werk aan jullie communicatie

Het is belangrijk om de gevoelens en zorgen die jullie hebben over de soa te delen. In het begin kan dit moeilijk zijn, maar als jullie de zorgen openlijk kunnen bespreken, kan dit zeer nuttig zijn. Deze gesprekken kunnen angsten verminderen en empathie in jullie relatie creëren.

Soms is externe hulp nodig. Met relatietherapie krijgen jullie de tools om te communiceren over de ziekte en hoe deze aan te pakken. Dit kan vooral belangrijk zijn als slechts een van jullie geïnfecteerd is.


Eerlijk praten over seksuele gezondheid

Dit is ook een belangrijk punt. Als stel moeten jullie praten over seksuele gezondheid en veiligheid. Meer leren over hoe jullie een intiem leven kunnen hebben en tegelijkertijd elkaar beschermend kunnen behandelen, is zeer positief.

Werk samen aan het behandelplan

Of jullie nu beiden behandeling nodig hebben of slechts een van jullie, het is goed als jullie deze inspanning samen kunnen doen. Wanneer een specifiek type behandeling wordt voorgeschreven, is het handig als jullie beiden deze begrijpen en de instructies volgen. Het kan zo simpel zijn als het innemen van medicijnen volgens de instructies en op het juiste moment.


Dit kan ook betekenen dat jullie regelmatige afspraken maken met zorgverleners en deze niet missen. Hier kunnen jullie elkaar ondersteunen en ervoor zorgen dat de behandeling doorgaat. Moedig elkaar aan als het moeilijk wordt en een van jullie het gevoel heeft dat het te zwaar is om medicijnen in te nemen of naar de dokter te gaan.

Troost en emotionele ondersteuning

Als stel hebben jullie natuurlijk elkaar. Het is echter ook belangrijk om te onthouden dat dit misschien te veel kan zijn voor één partij of voor jullie beiden. Soms is emotionele ondersteuning van externe bronnen nodig.

Beslis samen hoe jullie hiermee om willen gaan. Probeer anderen niet bij jullie situatie te betrekken zonder dit vooraf te bespreken. Als een vriend of familielid op de hoogte moet worden gebracht om extra ondersteuning te bieden, is dit iets waarover jullie van tevoren overeenstemming moeten bereiken.

Ondersteuning, zowel emotioneel als praktisch, kan van onschatbare waarde zijn, vooral tijdens een behandeling of wanneer de soa erger wordt. Het kan gemakkelijker zijn om met de druk om te gaan als er iemand buiten de relatie is bij wie je terecht kunt.

Verken samen het gebied van gezondheid

Als stel kunnen jullie samen de gezondheid verkennen. Het versterken van het immuunsysteem en werken aan een goed humeur zullen invloed hebben op hoe jullie de soa waarnemen. Ontdek samen hoe jullie meer kunnen bewegen, gezond kunnen eten en ook de mentale gezondheid kunnen verbeteren met meditatie en andere technieken.

Samen kunnen jullie een sterkere relatie opbouwen, wat ook een betere gezondheid betekent. Jullie kunnen zelfs zo sterk en gezond worden dat jullie de soa niet eens meer opmerken. Probeer het uit en vind een weg die bij jullie als stel en als individuen past.