• Snelle bezorging
 • Ruime keuze
 • Discreet pakket

Is het een koude of keelflux? We werken de concepten uit!

Gepubliceerd: datum door Nordictest
Is het een koude of keelflux? We werken de concepten uit!

Heb je last van keelpijn of is het gewoon een vervelende verkoudheid met precies dezelfde symptomen? Het kan moeilijk zijn om te bepalen of het een verkoudheid of keelpijn is op basis van symptomen alleen. Er zijn echter enkele duidelijke tekenen en symptomen die aan elk van deze aandoeningen kunnen worden gekoppeld.

We zullen de symptomen van verkoudheid en keelpijn doornemen. Je kunt natuurlijk een zelftest voor keelpijn uitvoeren om te bepalen of je verdere medische zorg nodig hebt. Onthoud echter dat het belangrijk is om met een arts te praten als je symptomen bijzonder ernstig zijn.

Symptomen en tekenen van een verkoudheid

Verkoudheden worden veroorzaakt door virussen. Er zijn meer dan 200 verschillende virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken, maar het rhinovirus is het meest voorkomende. Een verkoudheid komt geleidelijk opzetten en kan tot 7 tot 10 dagen duren.

De symptomen zijn:

 • Lopende of verstopte neus
 • Niezen
 • Lichte keelpijn
 • Hoesten
 • Vermoeidheid
 • Waterige ogen
 • Lichte spierpijn
 • Koorts (vooral bij kinderen)

De behandeling van een verkoudheid bestaat uit rust, voldoende vochtinname en vrij verkrijgbare medicijnen die de symptomen zoals neusverstopping en keelpijn kunnen verlichten. De verkoudheid zou vanzelf moeten verdwijnen, maar het is belangrijk om de voortgang ervan in de gaten te houden.


Als je immuunsysteem verzwakt is, kan een gewone verkoudheid leiden tot andere, gecompliceerdere ziekten, zoals longontsteking, sinusitis, bronchitis en oorontsteking. Daarom is het belangrijk om verkoudheid serieus te nemen en te behandelen.

Symptomen en tekenen van keelpijn

Als het keelpijn is, zal de ziekte zich plotseling manifesteren, in tegenstelling tot een verkoudheid die geleidelijk optreedt. Bovendien zal het niet elke dag beter worden zoals bij een verkoudheid. Keelpijn vereist behandeling met antibiotica.

De symptomen zijn:

 • Erge keelpijn
 • Pijn bij het slikken
 • Rode en opgezwollen amandelen die witte vlekken of strepen kunnen hebben
 • Rode vlekken aan de achterkant van de keel
 • Opgezwollen en pijnlijke lymfeklieren in de nek
 • Koorts
 • Hoofdpijn
 • Huiduitslag (kan een teken zijn van roodvonk)
 • Misselijkheid en braken (vaak bij kinderen)

Om keelpijn te behandelen, zijn antibiotica nodig, die op hun beurt een recept vereisen. Een negatief resultaat van een zelftest voor keelpijn is niet voldoende om antibiotica te krijgen. Je moet een arts raadplegen die je het juiste antibioticum kan voorschrijven en instructies kan geven over hoe je het moet gebruiken.

Hoe weet je wat je hebt?

Begin met het kijken naar de symptomen. Bedenk hoe de ziekte zich heeft ontwikkeld. Is het plotseling opgekomen, of voelde je je al een beetje grieperig voordat je neus verstopt raakte en je keel pijn begon te doen?

Enkele eenvoudige richtlijnen:

Keelpijn - Je hebt ernstige keelpijn, vooral bij het slikken. Bovendien heb je koorts.
Verkoudheid - Je neus loopt, je niest en je hoest.

Kijk naar je keel. Als je witte vlekken op de amandelen of rode vlekken in je mond hebt, kan dit wijzen op keelpijn. Gezwollen lymfeklieren in de nek zijn ook een teken van keelpijn.

De duur is ook een belangrijke factor. Als je antibiotica inneemt en nog steeds verkouden bent, is dat niet vreemd. Een verkoudheid kan meer dan een week aanhouden. Maar vanaf het moment dat je antibiotica inneemt, zouden de symptomen van keelpijn binnen 48 uur moeten verbeteren.

Doe een zelftest, maar vermijd zelfdiagnose

Het kan geruststellend zijn om keelpijn uit te sluiten met een test of juist te bevestigen dat het keelpijn is. Bedenk echter dat de test niet bedoeld is om zelf een diagnose te stellen. Het kan je een richtlijn geven.

Zelfs als het resultaat van de test negatief is en je nog steeds denkt dat je iets anders hebt dan een gewone verkoudheid, raadpleeg dan een arts. Het kan een andere aandoening zijn die specifieke behandeling en medicatie vereist, zoals allergieën, bijvoorbeeld.


Waarom is het zo belangrijk om keelpijn te behandelen?

Je denkt misschien dat het vanzelf overgaat, en dat kan ook gebeuren. Maar weet dat behandeling met antibiotica complicaties van keelpijn kan voorkomen. Een voorbeeld hiervan is reumatische koorts, die het hart kan beschadigen.

Houd daarom je vermoedens serieus. Doe in ieder geval een zelftest en maak een afspraak voor een medisch onderzoek.

Hoe behandel je een verkoudheid?

Als je een gewone verkoudheid hebt, wordt deze veroorzaakt door virussen en hebben antibiotica geen effect. Verkoudheden lossen meestal vanzelf op. Maar het is natuurlijk belangrijk om je lichaam de ondersteuning te geven die het nodig heeft om te genezen.

Rust uit en drink veel water. Als je keelpijn hebt, kunnen keelsnoepjes, thee en honing helpen. Aarzel niet om een verpleegkundige of arts te raadplegen als je bezorgd bent. Verkoudheden kunnen erg vervelend zijn, en het is verstandig om andere ziekten uit te sluiten die vergelijkbare symptomen kunnen vertonen.

Voorbeelden van ziekten die op een verkoudheid kunnen lijken:

Als je aandacht besteedt aan je symptomen, hoe ze zich ontwikkelen en hoelang ze aanhouden, zou je in staat moeten zijn om te bepalen of het keelpijn of een verkoudheid is. Wanneer je vindt dat het ziekteverloop niet overeenkomt met wat je zou verwachten van een verkoudheid of keelpijn, is het belangrijk om dit te bespreken met een geschikte zorgverlener.

Hoe eerder je de juiste behandeling start, hoe beter. Dit geldt voor verkoudheden, keelpijn of elke andere aandoening met vergelijkbare symptomen.