Moet ik mezelf isoleren als ik een positieve test krijg?
Gepubliceerd: datum door NordictestEen positieve testuitslag kan goed betekenen dat je jezelf moet isoleren, maar je moet eerst medische hulp zoeken om te bevestigen of het om een meldingsplichtige ziekte gaat en of je niet in contact moet zijn met andere mensen. Laten we eens kijken welke ziekten als meldingsplichtig worden beschouwd, zodat je weet wanneer je medische hulp moet inschakelen om te begrijpen hoe je met de resultaten van je test moet omgaan.
Regels voor meldingsplichtige ziekten
Om te begrijpen wanneer isolatie nodig kan zijn na een positieve test, moeten we begrijpen welke ziekten als meldingsplichtig worden beschouwd. Onder de Zweedse infectiebeschermingswet worden ongeveer 60 verschillende ziekten vermeld, maar slechts ongeveer de helft daarvan wordt als meldingsplichtig beschouwd.
Enkele veelvoorkomende meldingsplichtige ziekten zijn onder andere:
- Chlamydia
- Salmonella
- Gonorroe
- Syfilis
- HIV
- Hepatitis (hepatitis A, B en C)
- Tuberculose
Als je denkt dat je een van deze ziekten zou kunnen hebben, vereist de Zweedse wet dat je jezelf laat testen, tenzij een arts oordeelt dat je symptomen wijzen op een meldingsplichtige ziekte.
Je hoeft dus niet te denken dat je symptomen hebt van salmonellose om verplicht te worden om je te laten testen op deze ziekte. Maar als je telefonisch overleg hebt met een arts en het advies krijgt om een chlamydia-test of een test voor gonorroe te doen, dan zul je dat moeten doen.
Moet je jezelf isoleren of niet?
De beslissing of je jezelf moet isoleren na een positieve test, zal afhangen van hoe je de instructies opvolgt van een arts gespecialiseerd in infectieziekten. Na een positief resultaat met een thuistest moet je contact opnemen met medische professionals.
Als het om een meldingsplichtige ziekte gaat, kan isolatie verplicht worden gesteld als je weigert behandeling te ondergaan of de instructies van de arts gespecialiseerd in infectieziekten niet opvolgt. Sterker nog, dit kan juridische gevolgen hebben als je de isolatie of andere belangrijke instructies om de verspreiding van de infectie te stoppen, negeert.
Als een persoon positief test op HIV of syfilis en vervolgens opzettelijk een andere persoon infecteert, kan dit leiden tot strafvervolging en veroordeling voor mishandeling.
Regels voor isolatie bij een positieve test
De infectiebeschermingswet somt de voorwaarden op waaronder een persoon die positief test op een meldingsplichtige infectie moet worden geïsoleerd. Het moet duidelijk zijn dat de persoon niet bereid is of om welke reden dan ook niet in staat is om vrijwillig de nodige maatregelen te nemen om het risico op infectie te verminderen.
Er moet echter een aanzienlijk risico op infectie zijn voordat isolatie voor de persoon met een positieve testuitslag kan worden bevolen. De administratieve rechtbank zal het besluit tot isolatie nemen nadat een arts gespecialiseerd in infectieziekten een verzoek heeft ingediend.
Tijdens de coronapandemie werd iedereen bekend met het concept isolatie
Tijdens de coronapandemie die de wereld in 2020 trof, werd isolatie een bekend begrip. Voorheen had isolatie na een positief resultaat voornamelijk betrekking op meldingsplichtige ziekten en mensen die geen maatregelen wilden nemen om de verspreiding van de infectie te stoppen. Maar met de pandemie werden er nieuwe richtlijnen geïntroduceerd voor symptomen, die ook van toepassing zijn op ziekten zoals streptokokkenangina, die niet meldingsplichtig zijn.
Sindsdien is het heel goed mogelijk dat als je keelpijn hebt en verkouden bent, je wordt verdacht van het dragen van het coronavirus en dat je daarom thuis moet blijven om te voorkomen dat je andere mensen besmet. De richtlijnen zijn veranderd sinds het begin van de pandemie in 2020.
In januari 2022 waren er wijzigingen in de regels met betrekking tot positieve coronatests. Vanaf dat moment duurt thuisisolatie vijf dagen vanaf de dag waarop de persoon met een positieve test symptomen vertoont. Uitzonderingen op deze regel zijn mensen die drie vaccinaties tegen het coronavirus hebben ontvangen en degenen die de Covid-19 in de afgelopen drie maanden hebben gehad.
Mensen met cruciale functies in essentiële maatschappelijke activiteiten hoeven zich niet te isoleren, zolang er risicoverlagende maatregelen worden genomen.
Dit is belangrijke informatie voor mensen die ziektes vermoeden die lijken op Covid-19. Als je een negatieve test hebt voor streptokokken, kan het zijn dat je moet worden getest op het coronavirus, tenzij je drie keer tegen het coronavirus bent gevaccineerd en de ziekte niet in de afgelopen drie maanden hebt gehad.
Thuistests werden geprezen tijdens de pandemie
Een positief aspect van alle soorten infectierisico's en de inspanningen om deze te stoppen door middel van isolatie en passende behandeling, is dat thuistests meer aandacht hebben gekregen vanwege de coronapandemie.
Tijdens de epidemie begrepen autoriteiten dat thuistests een snelle manier waren om actie te ondernemen en contact te vermijden door middel van isolatie. Thuistests fungeren dus als een rem op de verspreiding van infecties en kunnen ook de druk op het gezondheidszorgsysteem verminderen. Dit geldt ook voor tests voor meldingsplichtige ziekten die je thuis kunt uitvoeren.
Isolatie of niet?
Je hoeft je nu geen zorgen te maken dat je mogelijk een misdrijf begaat als je een infectie vermoedt en nog niet bent getest. Een thuistest is gemakkelijk verkrijgbaar, en zodra je weet of je een meldingsplichtige ziekte hebt of niet, kun je telefonisch of zelfs online via een chat overleggen met een specialist op het gebied van infectieziekten.
Dit zou voldoende moeten zijn om te bepalen welke vervolgstappen er genomen moeten worden. In de meeste gevallen is er geen isolatie vereist. Voor de meeste meldingsplichtige ziekten bestaan er behandelingsprotocollen en is er een goede kennis over wanneer er risico op infectie is en wanneer niet.
Bovendien wil je waarschijnlijk weten wanneer je contact met dierbaren moet vermijden om de verspreiding van de infectie te voorkomen. Er zou dus geen sprake moeten zijn van gedwongen isolatie, omdat je hoogstwaarschijnlijk doet wat nodig is om je goed te voelen en te voorkomen dat je andere mensen ziek maakt!