• Snelle bezorging
  • Ruime keuze
  • Discreet pakket

Hoe krijg je een partner om te testen op SOA?

Gepubliceerd: datum door Nordictest
Hoe krijg je een partner om te testen op SOA?

Je kunt verschillende redenen hebben om je partner te vragen zich te laten testen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Misschien heb je zelf een positieve test gehad en wil je nu zeker stellen dat je partner controleert of hij of zij ook besmet is. Maar het is niet altijd even eenvoudig om een chlamydia test te bestellen en deze aan je partner te geven. Er zijn enkele moeilijkheden waar je rekening mee moet houden.

Laten we eens kijken waarom het moeilijk kan zijn om je partner te laten testen op gonorroe, syfilis of chlamydia, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Het stigma en de schaamte

Zelfs als we vandaag de dag veel meer weten over seksueel overdraagbare aandoeningen, blijft het een moeilijk onderwerp om over te praten. Er rust een sociaal stigma op het hebben van een soa. Het kan zelfs zo zijn dat je zelf vindt dat het te gênant is om te bespreken, ook al weet je dat het om een aandoening van openbaar belang gaat.

Feit is dat experts die praten over het voeren van moeilijke gesprekken zelden dit soort discussies noemen. Toch kan het echt moeilijk zijn om aan een partner te vertellen dat hij of zij zich moet laten testen op een soa.

Enkele punten om te overwegen:

  • Benader het gesprek op een manier waar jij je comfortabel bij voelt. Dit kan via WhatsApp zijn of per telefoon. Voor sommigen is een kort en duidelijk bericht misschien de beste optie.
  • Zorg ervoor dat je het probleem niet bespreekt wanneer anderen in de buurt zijn en kunnen meeluisteren. Dat kan erg ongemakkelijk worden.
  • Wees kalm als je besluit om de resultaten van je test te delen. Als je kalm bent, is de kans groot dat je partner niet in paniek raakt.


Je partner ontkent het risico

Het komt vrij vaak voor dat iemand die te horen krijgt dat er een risico op een soa bestaat, dit ontkent, vooral als er geen symptomen zijn. Bovendien kan er angst zijn voor een positief resultaat.

In deze situatie kan het verstandig zijn om te zeggen dat het gevaarlijker kan zijn om de test te vermijden en niet te weten of je besmet bent. Het kan later moeilijker worden om mee om te gaan, nog los van het feit dat een soa in een vroeg stadium gemakkelijker te behandelen is. Leg ook uit dat andere infecties gemakkelijker kunnen worden overgedragen als je een onbehandelde soa hebt.

Je partner beweert dat het ontbreken van symptomen betekent dat er geen soa is

Als je je partner vraagt zich te laten testen op een soa, krijg je mogelijk het antwoord dat dit niet nodig is omdat hij of zij geen symptomen heeft. Dat klinkt logisch, maar onthoud dat iemand een soa kan dragen zonder symptomen te vertonen.

Leg ook uit dat een onbehandelde soa, zelfs zonder symptomen, later problematisch kan worden. Bovendien wil je waarschijnlijk niet het risico lopen de infectie opnieuw op te lopen nadat je behandeld bent en er vanaf bent.

Je wordt verdacht van ontrouw of je verdenkt ontrouw

Dit is een andere uitdaging als je je partner vraagt zich te laten testen op een soa. Het kan immers suggereren dat iemand ontrouw is geweest. Je insinueert dat je partner ontrouw is geweest, of je suggereert indirect dat jijzelf dat bent geweest.

Dit kan leiden tot conflicten en zelfs het einde van de relatie. Onthoud echter de infectie zonder symptomen. Een van jullie beiden kan de infectie dragen zonder dat te weten. Bovendien kunnen infecties zoals herpes worden overgedragen van de mond naar de geslachtsdelen, en dat hoeft niet per se te wijzen op ontrouw.

Een herpes test is misschien niet nodig als je partner geen symptomen heeft. Maar onthoud dat verdenking van ontrouw kan ontstaan, dus het is goed om te wijzen op het latente virus om dit soort conflicten te vermijden.


Tests kunnen moeilijk te regelen zijn

Er kunnen ook praktische obstakels zijn, zoals de afstand tot een jongerenkliniek of gezondheidscentrum en de beschikbare tijd voor dergelijke afspraken. De eenvoudigste oplossing is om een thuistest te gebruiken die je partner discreet en gemakkelijk kan gebruiken.

Als je al een test voor jezelf bestelt, kun je er ook een voor je partner bestellen. Misschien kun je zelfs samen testen. Dit zou niet moeilijk moeten zijn als je er openlijk over praat.

Angst dat anderen ervan zullen weten

Het bestellen van thuistests voor seksueel overdraagbare aandoeningen is echt slim gezien de angst dat anderen ervan op de hoogte zullen zijn. Je partner kan bang zijn dat het te duidelijk is om naar een gezondheidscentrum te gaan voor een soa-test.

Je kunt uitleggen dat de tests die je bestelt volledig anoniem zijn. Niemand kan aan de verpakking zien dat het om een soa-test gaat.

Wanneer religie een obstakel wordt

Het is misschien niet gebruikelijk, maar religie kan een obstakel vormen. In sommige culturen en gemeenschappen kan het moeilijk zijn om zelfs maar seksuele relaties voor het huwelijk te bespreken. Hierdoor kan een partner aanzienlijke weerstand voelen om te praten over seksueel overdraagbare aandoeningen en de noodzaak van een test.

In dit geval is het belangrijk om de kwestie voorzichtig aan te pakken. Misschien is er iemand die kan helpen en indirect over het onderwerp kan praten met je partner. Iemand bij wie je weet dat je partner zich op zijn gemak voelt.

De gevolgen voor jullie relatie

Laatste, maar zeker niet minste, is het belangrijk om te onthouden dat een gesprek over mogelijke besmetting negatieve gevolgen kan hebben voor jullie relatie. Dit is vooral het geval als dit leidt tot vermoedens van ontrouw. Als je bang bent dat dit het einde van je relatie zou kunnen betekenen als je je partner vraagt zich te laten testen op een soa, dan is het misschien goed om hierover te praten met een therapeut.


Door je goed voor te bereiden en het belang van open communicatie voor een sterke en gezonde relatie te realiseren, heb je er veel bij te winnen. Open communicatie en respect zijn immers de basis van een goede relatie. Zie deze uitdaging dan ook als een kans om deze belangrijke factoren voor de toekomst te versterken.