• Snelle bezorging
 • Ruime keuze
 • Discreet pakket

Herpes bij kinderen: symptomen en behandeling

Gepubliceerd: datum door Nordictest
Herpes bij kinderen: symptomen en behandeling

We denken vaak dat herpesinfecties alleen volwassenen treffen. Maar ook kinderen kunnen herpes krijgen, en als ouder is het verstandig om hiervan op de hoogte te zijn. Niet alleen om preventieve maatregelen te nemen. Door te begrijpen dat kinderen herpes kunnen hebben, wordt het gemakkelijker om de juiste behandeling toe te dienen wanneer dit wordt vastgesteld.

Is het herpes?

Natuurlijk zijn er tal van andere gezondheidsproblemen die symptomen kunnen veroorzaken die lijken op een herpesinfectie. Kinderen kunnen huiduitslag rond de mond hebben, evenals op andere delen van het lichaam die geen herpes zijn, zelfs als het gaat om blaren en zweren. Een sneltest voor herpes kan helpen om vast te stellen waar het om gaat of om een herpesinfectie uit te sluiten.

Het is in feite een virale ziekte veroorzaakt door het herpes simplex-virus. Het is de versie HSV-1 die koortslippen veroorzaakt, wat het meest voorkomt bij herpes bij kinderen.

De symptomen kunnen zijn:

 • Blaren - Kleine met vloeistof gevulde blaren rond en in de mond kunnen herpes zijn. Het kan er een of meerdere zijn. Dit kan worden gemist als het kind geen pijn in de mond meldt. Maar als je merkt dat het kind niet eet zoals gewoonlijk, kan het de moeite waard zijn om te controleren op blaren.
 • Jeuk en branderigheid - Voordat er blaren ontstaan, kan er jeuk of branderigheid worden gevoeld rond de lippen of op de plek waar de uitbraak op het punt staat te verschijnen.
 • Zweren - Wanneer de blaren openbarsten, ontstaan er zweren die beginnen te genezen. Als het kind aan korstjes krabt, kan dit de genezing verstoren en zelfs leiden tot littekens rond de lippen.
 • Pijn - Er kan pijn of gevoeligheid zijn in het gebied van de blaren en zweren, vooral tijdens het eten, drinken of praten.
 • Gezwollen lippen - De lippen kunnen opzwellen als gevolg van ontstoken zweren. Let hier goed op en zoek hulp voor de juiste behandeling van de ontsteking.
 • Koorts - Kinderen met herpes kunnen ook koorts krijgen, vooral bij de eerste herpesuitbraak.
 • Spierpijn en hoofdpijn - Dit is minder vaak voorkomend, maar kan voorkomen bij de eerste herpesuitbraak.
 • Gezwollen lymfeklieren - De lymfeklieren rond de nek en kaak kunnen opzwellen als gevolg van de infectie.
 • Chagrijnigheid - Jonge kinderen kunnen humeurig zijn en meer huilen vanwege het ongemak veroorzaakt door blaren en zweren.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle zweren in de mond herpes zijn. Vermijd zelfdiagnose en raadpleeg een kinderarts die kan bepalen of het herpes is voordat u met een behandeling begint.

Hoe herpes bij kinderen te behandelen?

Er is geen genezing voor herpes, wat een beetje moeilijk kan zijn. Het kind zal hier dus mee moeten leven zolang het leeft. Bovendien wijzen onderzoeken uit dat een herpesinfectie het risico op dementie verdubbelt. Preventieve maatregelen zijn dus uiterst belangrijk.


Maar als uw kind herpes heeft, maakt u zich geen zorgen. Uiteindelijk hebben veel mensen een lang en gezond leven geleid ondanks herpes.

Enkele mogelijke behandelingen zijn:

Antivirale medicijnen - Deze kunnen worden voorgeschreven om de activiteit van het virus te verminderen en de genezing van zweren te versnellen. Het is echter belangrijk om dit soort behandeling zo snel mogelijk te starten om effectief te zijn.

 • Pijnverlichting - Als blaren en zweren pijnlijk zijn, kunnen vrij verkrijgbare pijnstillers worden gebruikt. Deze kunnen ook nuttig zijn wanneer het kind koorts heeft als gevolg van een herpesinfectie.
 • Crème en zalf - Het is ook mogelijk om het ongemak van blaren en zweren te verlichten met crèmes en zalven. Er zijn varianten met verdovingsmiddelen die ervoor zorgen dat het kind stopt met krabben, wat leidt tot een snellere genezing van de zweren.
 • Goede hygiëne - Het is natuurlijk belangrijk om het geïnfecteerde gebied schoon en droog te houden voor een betere genezing. Dit kan ook verspreiding voorkomen. Wees voorzichtig wanneer u zelf de wond aanraakt en zorg ervoor dat het kind zijn eigen handdoek heeft en geen glazen of bestek deelt met anderen.
 • Drankjes en goed eten - Het is ook voordelig als het kind op een goede manier eet en drinkt. Vermijd uitdroging en geef het kind gezond voedsel dat het lichaamseigen mechanismen kan ondersteunen om de infectie aan te pakken. Dit wordt vooral belangrijk als eten en drinken moeilijk is met pijnlijke blaren en zweren.

Preventie van herpes bij kinderen

De beste manier is, zoals gezegd, om te voorkomen, en hier zijn veel dingen om rekening mee te houden. U kunt uw kind veel leren zodat hij of zij zich veiliger gedraagt op de kinderopvang en op school. De eerste stap is het leggen van de basis voor goede gewoonten met betrekking tot handhygiëne.
Bovendien kunt u uw kind leren om geen voedsel en dranken te delen met anderen. Hetzelfde geldt voor rietjes en flessen. Als u hier niet slordig mee omgaat tussen broers en zussen thuis, wordt dit vanzelfsprekend voor het kind.

Mogelijk kunt u met leraren en andere ouders praten om samen te werken en het risico op verspreiding van de infectie te verminderen. Een informatieavond over gezondheid kan een zeer goed initiatief zijn dat goede gevolgen kan hebben gedurende het schooljaar.


Vermijd direct contact met zweren en blaren

Het is ook belangrijk om direct contact met blaren en zweren te vermijden. Als ouder kunt u dit vergeten en mogelijk een wond van het ene kind aanraken om vervolgens een ander kind aan te raken. Als ouder moet u ook zorgen voor een goede handhygiëne, en wanneer u dit doet, zullen uw kinderen uw voorbeeld volgen, dus het is een goede investering in de gezondheid van het gezin.

Zie het grotere geheel en werk aan gezinshygiëne

Iets wat vaak wordt vergeten wanneer we het hebben over herpes bij kinderen en volwassenen, is dat het eigenlijk mogelijk is om veel te doen om het lichaam zichzelf te laten genezen. Wanneer we een sterk immuunsysteem hebben, is het risico op infecties kleiner.

Leer dus meer over hoe u het immuunsysteem van uw kind en dat van uzelf kunt versterken. Niet alleen voor de verkoudheidstijd. Herpes is het hele jaar door relevant, dus werk aan een gezond dieet, vreugde en lichamelijke activiteit die de basis leggen voor een sterk lichaam dat minder vatbaar is voor infecties zoals herpes.